RcFun.dk v. Hammerskov Logistik ApS

Indkøbskurv
Beløb: 0,00 DKK Antal: 0
GÅ TIL KURVEN

Information om fjernstyrede droner

Her har vi samlet, tips, tricks og regler om fjernstyrede droner.

Generelt om droner.

Vi begyndte at sælge quadcoptere i 2008. Gyroerne kunne ikke helt følge med, så stabiliteten lod meget tilbage at ønske, på det tidspunkt kaldte de fleste dem ufo’er.
I løbet af 2012-2013 skete der en stor udvikling indenfor området, og så tog det fart – quadcoptere var for rimelige penge til at købe i en kvalitet så alle kunne være med, samtidig med dette begyndte de fleste at bruge det mere mundrette udtryk ”droner”.

Hvad er en drone, og hvad må man bruge den til?

Rent teknisk er en drone er et fartøj, der kan flyve autonomt eller efter en programmeret rute. Dvs. produkter som Parrob Bebop, DJi m.m. med indbygget GPS, hvor man kan bestemme hvilken rute dronen skal flyve, og den så flyver den automatisk.
De mindre modeller, hvor man hele tiden skal styre dem med fjernbetjeningen hedder egentlig quadcoptere (hvis der er flere rotorblade kan de hedde hexacoptere eller octacoptere), men kald dem hvad du har lyst til – vi ved hvad du mener. I resten af denne beskrivelse bruger vi udtrykket droner, da det pt. er det mest benyttede, uanset definitionen.

Hvilken drone skal jeg vælge?

De store droner er udstyret med forskellige elektroniske hjælpemidler, der gør dem utrolig stabile og brugervenlige når de først kommer i luften. De vil dog ofte være en stor mundfuld for en begynder, da der ofte er en del kalibreringer man skal lave for at de fungerer korrekt. Til begyndere anbefaler vi derfor en af de mindre droner, nederst på denne side kan du finde information om nogle af dronetyperne.


Hvordan lærer jeg at flyve en Fjernstyret drone/quadcopter?


Du starter stille og roligt – og går langsomt frem. Det kræver tålmodighed at lære at flyve en drone. Når du pakker dronen ud og har opladt batteriet, skal du IKKE bare give den gas inde i stuen. Det giver sandsynligvis blot en skuffende startoplevelse i form af knækkede dronedele og ødelagt inventar.

Du bør i stedet læse denne vejledning, og manualen et par gange – find derefter et sted med rigtig god plads hvor du ikke forstyrrer andre, og hvor der ikke er andre der forstyrrer dig. Længere nede på siden har vi lavet en tre-trins vejledning du kan bruge.

Vent med at flyve med dronen til du har fået føling med at lette og lande den – det kan tage adskillige opladninger inden der er helt styr på dette – det er h normalt og det er nødvendigt for at træne dine reflekser. Hvis dronen kommer i problemer, lukker man per refleks af for gassen, hvilket IKKE går med en drone. Så falder den til jorden som en sten og kan gå i stykker. Flyvning med en drone kræver at du hele tiden arbejder med styrepindene og lander den blidt.

Husk på at fjernstyrede droner som udgangspunkt, aldrig står stille. De vil altid kræve noget input, for at modvirke tendensen til at dreje. Det er derfor ikke et tegn på at noget er galt med dronen, men naturen som spiller ind. Hvis din drone er udstyret med kompas, GPS m.m., kan den sandsynligvis godt stå stille i luften, men i så fald er du forhåbentlig en erfaren pilot allerede – hvis ikke anbefaler vi at du starter med en af de mindre droner, styringen er den samme, men hvis du går i panik og laver en fejl laver en stor og dyr drone større skader end en lille – det er som regel også noget billigere at reparere en mindre drone.

At flyve med drone er god gymnastik for hjernen og der går ikke så lang tid før man får "blod på tanden". Men husk at gøre alle forberedelserne grundigt, så du kommer godt fra start. Det gør en rigtig pilot altid.

Huskeregler


Hvis du starter med en dyr drone med GPS m.m. risikerer du at komme til at skade den inden du rigtig kommer i gang, vi anbefaler derfor at man starter med en billigere model – spørg os hvis du vil have vejledning om dette. De dyrere modeller oftest med kraftigere motorer, hvilket betyder at de reagerer hurtigere, og dermed gør det sværere at rede det hvis man begår en fejl.

Det er vigtigt at huske at en fjernstyret drone IKKE er legetøj.

En vildfaren drone kan forvolde alvorlig skade på mennesker, dyr og materiale.
Derfor SKAL afstanden til bymæssig bebyggelse og større offentlig vej være mindst 150 m.

Vi anbefaler du læser bestemmelserne fra Statens luftfartvæsen inden du går igang med at flyve.

Rigtig god fornøjelse med flyvningen. Der venter mange sjove timer forude.

Kom i gang med at flyve:

Her har vi lavet en lille vejledning til hvordan du kommer i gang med at flyve, vi har taget udgangspunkt i en drone uden GPS m.m. – som skrevet ovenfor anbefaler vi at man starter med en mindre avanceret drone:

Den bedste måde at lære at flyve på er ved at kaste sig forsigtigt ud i det - find ud af hvordan man styrer en drone - og hvordan man lander den sikkert igen hvis det er ved at gå galt.
Hvis dronen vælter, eller rammer direkte ind i en mur, et træ eller lignende er det vigtigt at du slipper gassen helt, da du ellers risikerer at skade motor, fartregulator eller printboard.
Bemærk: Langt størstedelen af vores droner er med Lithium batterier, det er derfor vigtigt at de ikke bliver helt afladt under flyvning - det er dit ansvar at finde ud af hvordan DIN drone indikerer at det er tid til at lade batteriet.

Første trin: forberedelse:

Før du starter skal du læse manualen, det er vigtigt at du er sikker på hvilke knapper på fjernbetjeningen der gør hvad, samt hvad du skal gøre når du skal starte dronen.
Derudover skal du undersøge hvordan dronen fortæller at batteriet er ved at løbet tør.
Du skal være opmærksom på at dronens rotorblade roterer meget hurtigt og på nogle modeller kan de gøre skade hvis de rammer mennesker eller ting. Når du øver dig bør du især sikre dig at der ikke er børn eller dyr der risikerer at komme til skade. Hvis du øver dig indendørs bør du derudover sikre dig at der er nok plads, samt at der ikke er møbler eller lignende der kan forstyrre flyvningen.
Et godt sted at øve sig indendørs kunne være et stort rum, hvor møblerne er sat ud til siden. Husk at slukke for eventuel ventilator og lignende. Hvis du øver dig udenfor er det meget vigtigt at der er HELT vindstille indtil du har styr på flyvningen.

Andet trin: opstart og de første flyvninger.

Stil dronen hvor du gerne vil flyve.
Tænd fjernbetjeningen
Tænd dronen.
Bind drone og fjernbetjening.
Giv en lille smule gas – blot så dronen lige præcis letter – hold den der et øjeblik, og land så igen. Det er helt normalt at dronen trækker til den ene eller den anden side når du letter, dette er på grund af turbulens fra rotorbladene og således ikke en fejl på dronen.
Hvis den flyver rigtig meget til den ene eller den anden side kan du eventuelt kontrollere rotorbladene samt trimknapperne.
Fortsæt indtil du føler at du har styr på at få den 5-10 cm. over jorden.
Du øger langsomt højden indtil du har styr på at få den op i omkring en meters højde, og kan holde den nogenlunde stille der.

Tredje trin: flyvning.

Når du synes du har nogenlunde styr på at holde dronen nogenlunde stabil i luften kan du begynde at dreje til den ene og den anden side.
Dette gøres ved at dreje venstre pind en lille smule til siden – du retter op ved at dreje den en lille smule til den anden side.
Prøv at dreje Dronen 45 grader til venstre – ret den op og drej den 45 grader til højre.
Når du kan gøre dette uden at dronen samtidig går (ret meget) op eller ned er du klar til at gå videre.

Næste trin kan være at flyve en meter lige frem og en meter lige tilbage, eller det kan være en meter til siden og tilbage igen…

Når du har styr på disse basale funktioner kan du begynde at flyve stille og roligt med dronen – hvis du kan komme til at flyve i 8 taler (hele tiden sådan at fronten er i den retning du tegner tallet) er du kommet langt..

Husk at slippe gassen stille og roligt når du skal lande – hvis du slipper den helt falder den bare ned.

Vigtig information:
Vejledning droner

Vejledning dronerRegler for flyvning:
Droneregler:

Du er ansvarlig for overholdelse af gældende regler for fotografering på offentlige og private steder.
Maksimal tilladt flyvehøjde er 100 m og du skal hele tiden kunne se dronen.
Droner over 7 kg må kun flyve fra godkendt modelflyveplads og kræver en ansvarsforsikring.
Droner må maksimalt veje 25 kg.
Overflyvning af mennesker er ikke tilladt, og andres liv og ejendom må ikke udsættes for fare.
Afstand til banerne på på offentlige flyvepladser skal være mindst 5 km og ved militære flyvestationer mindst 8 km.
Afstand til større offentlig vej og bymæssig bebyggelse skal være minimum 150 m. Se de nye regler for flyvning i bymæssigt områder på traffikstyrelsens hjemmeside.
Overflyvning af tæt bebyggede områder, herunder sommerhusområder og beboede campingpladser er ikke tilladt.
Droner skal vige for alle bemandede fly.Hvilken drone skal man vælge?

De store droner er udstyret med forskellige elektroniske hjælpemidler, der gør dem utrolig stabile og brugervenlige når de først kommer i luften. De vil dog ofte være en stor mundfuld for en begynder, da der ofte er en del kalibreringer man skal lave for at de fungerer korrekt. Til begyndere anbefaler vi derfor en af de mindre droner.

Indendørs droner:

ALLE droner kan flyves indenfor – det er blot et spørgsmål om plads og flyvefærdigheder – men her har vi samlet de typer de fleste vil kunne håndtere indenfor hvis der er lidt plads til at flyve.
Med en indendørs drone kan du oftest lave loops i alle retninger, og lave alle mulige sjove stunts indendørs.
Nano og mikro doner bør kun benyttes udendørs hvis der er HELT vindstille – da deres lave vægt vil gøre at de udendørs flyver lige præcis den vej vinden blæser.


Til kontoret, stuen eller lignende:

Nano droner:
Vores mindste droner – kun 22 mm. i diameter – kun til indendørs brug. Dronen er så lille at den opbevares i fjernbetjeningen når du ikke bruger den.

Mikro droner:

Eksempelvis Cheerson CX-10 serien, fås med og uden kamera og som FPV.
Det var Cheerson CX-10, der viste vejen for de helt små droner. Med en afstand mellem motorakslerne på 33mm var verden forbløffet da den kom på markedet i 2014. Den fås nu i flere varianter - blandt andet med kamera og FPV
Dronerne kan lave loops, og i øvrigt styres i samme retninger som større droner, de nye modeller kommer med headless mode, så det er muligt at indstille styringen så "tilbage" altid er tilbage mod fjernbetjeningen uanset hvordan dronen vender i lufte.
Bemærk: hvis du vælger kamera modellen skal du bruge et mikro SD kort for at gemme optagelserne.

Mini droner:

Hubsan X4 (H107/108): er det mest populære mærke indenfor minidroner – de kan klare en smule vind udendørs, de er meget stabile, og da man kan indstille dem på 3 sværhedsgrader kan man øve sig på tricks i begynder mode og skrue op for hastigheden efterhånden som man bliver bedre.
Hubsan fås med kamera – både udgaver hvor du optager på mikro-SD kort og kan se resultatet på computeren efterfølgende – de fås også i FPV udgave, hvor der er en skærm på fjernbetjeningen, så du kan se hvad kameraet peger på.

Dromida dronerne er utroligt stabile og har et stort kraftoverskud. Du kan indstille dem på flere sværhedsgrader – lige fra langsom flyvning med begrænsninger på krængning m.m. – til at alle gyroer er slået fra og der er fuldt udslag i alle retninger. Vi har testfløjet Dromida Ominus udendørs hvor der var vindstød af 12 sekundmeter.

Droner til brug indendørs og udendørs brug:

Vi har her taget de droner med som med lidt øvelse vil kunne bruges i en normal stue, samtidig med at de er tunge nok til at flyve udenfor når der er en smule vind.

Mini droner:

Hubsan X4 (H107/108): er det mest populære mærke indenfor minidroner – de kan klare en smule vind udendørs, de er meget stabile, og da man kan indstille dem på 3 sværhedsgrader kan man øve sig på tricks i begynder mode og skrue op for hastigheden efterhånden som man bliver bedre.
Hubsan fås med kamera – både udgaver hvor du optager på mikro-SD kort og kan se resultatet på computeren efterfølgende – de fås også i FPV udgave, hvor der er en skærm på fjernbetjeningen, så du kan se hvad kameraet peger på.

Dromida dronerne er utroligt stabile og har et stort kraftoverskud. De kan lave loops, og du kan indstille dem på flere sværhedsgrader – lige fra langsom flyvning med begrænsninger på krængning m.m. – til at alle gyroer er slået fra og der er fuldt udslag i alle retninger. Vi har testfløjet Dromida Ominus udendørs hvor der var vindstød af 12 sekundmeter.

Droner til udendørs brug:

Her har vi samlet nogle droner, der vil kunne bruges udendørs de fleste dage – bemærk at det kræver en øvet pilot at flyve drone når der er vind – kommer dronen ud for kraftigere vind end den er designet til kan den flyve langt væk før den lander – sørg altid for ikke at flyve for højt når der er hård vind.

Mini droner:
Dromida Ominus og Dromida Vista er utroligt stabile droner, med et stort kraftoverskud. De kan lave loops, og du kan indstille dem på flere sværhedsgrader – lige fra langsom flyvning med begrænsninger på krængning m.m. – til at alle gyroer er slået fra og der er fuldt udslag i alle retninger. Vi har testfløjet Dromida Ominus udendørs hvor der var vindstød af 12 sekundmeter.

Store droner uden GPS:
Hubsan X4 Brushless har enormt kraftoverskud – dens børsteløse motorer kan klare de fleste vindstyrker. Den kan ikke lave flips, men søger du en RTF racer drone er den et godt bud – rækkeviden er op til 800 m.

Store droner med GPS:
DJi dronerne fås i mange udgaver – lige fra en standard version uden kamera, hvor du selv kan tilføje udstyr til meget dyre udgaver, hvor dronen fra start er udstyret med 4K kamera med fjernstyret gimball. Fælles for dem alle er at de er udstyret med GPS, så du kan indstille dem til at flyve tilbage til kalibreringspunktet hvis du mister forbindelsen til dronen.
Parrot BeBop 2: rigtig stabil drone – med mange indstillings og programmeringsmuligheder – og et rigtig godt kamera.


© RcFun.dk
Al dokumentation må kun gengives og kopieres efter tilladelse fra RcFun.dk
Forfatter: RcFun.dk
Oprindeligt dokument: januar 2014

Tak

Følgende produkt(er) er nu lagt i kurven

Fortsæt indkøb